Waarom heb je voor Medische Hulpverlening gekozen en niet voor Verpleegkunde?

Ik vind de verschillende uitstroomprofielen interessant. Eerst sprak ambulance en spoedeisende hulp mij het meest aan, maar in de loop van tijd interesseer ik mij ook steeds meer in de andere 3 richtingen. Bij Medische Hulpverlening is het in het begin nog wat algemener maar ga je je vervolgens sneller verdiepen, zo leer je eerder in het onderwijsprogramma bepaalde handelingen dan je bij Verpleegkunde zou doen. Op de open dag van Medische Hulpverlening heb ik ook een kijkje genomen bij de studievereniging S.V. Aventum, dit klonk ook allemaal erg gezellig.
Eerstejaarsstudent, vooropleiding HAVO

Ik heb eerst naar verpleegkunde gekeken maar merkte al snel dat ik wat uitdaging en diepgang miste. Die uitdaging en diepgang biedt Medische Hulpverlening wel aan, omdat het een specialisatie is in acute zorg. Daarbij wist ik dat veel aspecten van verpleegkunde terug zouden komen bij Medische Hulpverlening.
Tweedejaarsstudent, vooropleiding VWO

Je kunt met zowel een HBO-V diploma als met een Bachelor Medische Hulpverlener diploma op de ambulance of op een spoedeisende hulp terecht komen, de weg er naar toe is alleen anders. Redenen waarom ik voor Medische Hulpverlening heb gekozen:
– Ik wist welke kant ik op wilde, aangezien deze opleiding zo specifiek gericht is op de acute zorg heb ik daar voor gekozen. Bij verpleegkunde word je meer breed opgeleid en heb je later in je studie de mogelijkheid om wat dieper in te gaan op een bepaald onderdeel van de gezondheidszorg. Omdat ik al wist wat ik wilde, in combinatie met de verpleegkundige basis die ik al had, dacht ik er meer aan te hebben om voor Medische Hulpverlening te kiezen.
– Je wordt voor een deel anders opgeleid en leert een andere manier van denken. Waar je als verpleegkunde leert om verpleegkundige diagnoses te stellen en ook een deel leiding geven en management leer je bij de BMH meer klinisch redeneren en ben je medisch bezig. Dit spreekt mij meer aan.
– Gedurende mijn stage in het ziekenhuis tijdens de opleiding verpleegkunde, deed ik dezelfde handelingen en hetzelfde werk als een HBO-V student. Ik zag dat er in de praktijk niet altijd een onderscheid gemaakt werd of je nou een MBO verpleegkundige bent of een HBO verpleegkundige (dit verschilt wel per instelling). Ik zag daarom de HBO-V niet direct als een meerwaarde / een betere basis om naar de acute zorg te gaan ten opzichte van de opleiding Medische Hulpverlening.

Een veelgehoord argument om niet voor de BMH te kiezen is natuurlijk de onzekerheid omtrent de registratie in het BIG-register en omdat het nog een erg nieuw beroep is. Desondanks heb ik voor de BMH te gekozen en dit heeft verschillende redenen:
– Door te blijven werken in de zorg kan ik mijn BIG registratie voor MBO-V houden. Mocht de BIG registratie niet door gaan, kan ik hier altijd op terug vallen. Het is echter niet hetzelfde als de BIG registratie voor de BMH.
– Opgedane kennis, aangeleerde vaardigheden en ontwikkelde competenties pakt niemand je af, ook zonder BIG registratie behoud je die. Er zijn altijd mogelijkheden om nog steeds op een plek te komen waar jij wilt komen. Natuurlijk gaat dit zonder registratie wat lastiger, maar er zijn altijd mogelijkheden.
Tweedejaarsstudent, vooropleiding MBO verpleegkunde niveau 4