Slim studeren

Studievereniging van de opleiding Medische Hulpverlening aan de HAN

Welkom bij Slim Studeren!

Starten met studeren?

Op deze pagina vind je handige links naar websites en video’s die je kan gebruiken bij het studeren voor toetsen op de BMH. Aan elke bron hebben we een kleine omschrijving toegevoegd. We raden je aan deze bronnen even door te kijken voor dat je begint met studeren. 

Meer dan studeren

Naast handige links naar bronnen voor het studeren, willen we jullie ook graag verdiepende en verbredende literatuur en bronnen aanbieden. Deze bronnen zijn door ons, met de hulp van docenten of door jullie geselecteerd. Je kan hierbij denken aan literatuur, podcasts, films, series enzovoort. 

Heb jij nou handig websites, video’s, boeken of andere bronnen die jij graag bij het studeren gebruikt? Mail ze door naar educatiecommissie@svaventum.nl


Studietips van de Educatiecommissie

  1. Zet je telefoon op stil en leg hem uit het zicht van je studie plek. Zo laat je jezelf minder afleiden door sociale media.
  2. Bekijk voordat je begint met studeren de toetsmatrijs en de leerdoelen. Zo leer je nooit de verkeerde dingen.
  3. Maak een duidelijke planning voor het studeren om zo ‘verassingen’ achteraf te voorkomen. Maak iedere dag een to do list en streep dingen weg.
  4. Studeer samen met vrienden of studiegenoten, dit kan online via Skype, Teams, Zoom etc.
  5. Je kunt voor jezelf of voor je studiegenoten oefenvragen bedenken. Dit kan bijvoorbeeld toetsen met de app ‘Quizlet’.
  6. De hoorcolleges zijn erg belangrijk, leer je aantekeningen goed en kijk indien mogelijk een hoorcollege terug en werk ze goed uit.
  7. Studeer 50 minuten en neem dan een pauze van 10 minuten voor een bakje koffie of even je benen te strekken.
  8. Plan naast je studie ook genoeg vrije tijd in, voor vrienden, je sportuur, bak een taart of maak een wandeling buiten!

Dit zijn de beste studietips vanuit de Educatiecommissie! We willen je erg veel succes wensen tijdens het studeren voor de tentamenweken.


Links:

Bioplek:

Op bioplek staan veel onderwerpen gerelateerd aan biologie uitgelegd. Het kan je helpen bij veel verschillende onderwerpen, dus neem zeker een kijkje.
https://www.bioplek.org/site/zoeken.html

NHG (Het Nederlands Huisartsen Genootschap):

Op de website van NHG zijn veel richtlijnen te vinden voor de diagnostiek en behandeling van veel aandoeningen die in de huisartsenpraktijk voorkomen, die voor onze beroepspraktijk ook erg relevant zijn.
https://www.nhg.org/richtlijnen-praktijk

ECGpedia:

Op de website van ECGpedia wordt ontzettend veel ECG theorie aangeboden. Ook kan je een korte cursus doen en worden verschillende casussen behandeld. Een echte aanrader voor verduidelijking, maar ook voor verdieping.
https://nl.ecgpedia.org/wiki/Hoofdpagina

Kinderneurologie:

Op Kinderneurologie wordt uitgebreid uitleg gegeven over de neurologische ontwikkeling en aandoeningen in de neurologie. Deze zijn zowel toepasbaar op kinderen als op volwassenen. Erg nuttig voor tijdens het neurologie blok. 
http://kinderneurologie.eu

24baby: 

Op 24baby staat versimpelde uitleg over de zwangerschap, hormonen tijdens de zwangerschap, bevallingen en de ontwikkeling van het kind in de vroege stadia. 

https://www.24baby.nl

Farmacotherapeutisch Kompas (FK) (website en app):

Alle soorten medicatie die je maar kunt verzinnen en meer. In FK vind je de werking, dosering, indicaties, bijwerkingen etc. over alle medicijnen waar je over gaat leren en meer. Het handigste is om de app op je telefoon te downloaden (altijd binnen handbereik), maar de website is ook erg fijn in gebruik. 
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl

Het acute boekje: 

Op de website van het acute boekje vind je allerlei richtlijnen met betrekking tot de diagnostiek en behandeling van aandoeningen op het gebied van de interne geneeskunde.
https://www.hetacuteboekje.nl

Anatomie Online

Op Anatomie Online is het mogelijk om van verschillende onderwerpen in de anatomie te oefenen. Je ziet een animatie waarbij je termen in Latijn of Nederlands moet koppelen.
https://www.anatomie-online.nl/


Video’s:

Juf Danielle (Youtube):

Juf Danielle is een levensredder als het gaat om studeren voor lastige tentamens. Ze is docent en is vanuit eigen initiatief gestart met informatieve video’s. Danielle legt de lastigste onderwerpen ontzettend overzichtelijk en duidelijk uit door middel van spraak en animatie. Ze behandeld erg veel thema’s, dus neem snel een kijkje. 
https://www.youtube.com/JufDanielle/

NGbiologie (Youtube):

Uitleg over HAVO en VWO biologie (schoolexamen)stof in handige filmpjes. Bijvoorbeeld over celdeling, celstofwisseling, homeostase en nog veel meer over de bouw en werking van het menselijk lichaam.  
https://www.youtube.com/user/NGbiologie


Literatuur:

Te gebruiken als naslagwerk voor tweedejaars

Frölich, Y. e.a. (2017) Algemene Chirurgie, serie Operatieve Zorg en Technieken, Bohn Stafleu van Loghum, 6e druk. ISBN 9789036811361.